Peli smo skupaj – 40 let z Jankom Avsenakom

V soboto, 21. maja 2016, je v dvorani KD Krško zopet kraljevala zborovska pesem in čustveno bogatila zbrane ljubitelje prepevanja.

Na poseben koncert so jih povabili pevci MoPZ Svoboda Brestanica, saj so z njim počastili 40 let, od kar je njihov umetniški vodja, gonilna sila in kreator ustvarjalnega nemira zborovodja, gospod Janko Avsenak.

V naslov PELI SMO SKUPAJ je ujeta njihova pevska zgodba, spletena iz množice koncertov, široke palete pesmi različnih zvrsti, pretkana z nitmi medsebojne povezanosti, prijateljstva, predvsem pa odgovorne ustvarjalnosti.

Že davno je brestaniški moški zbor z lepo barvo, harmonijo glasov, polnim, donečim zvenom osvojil srca poslušalcev. In tako je bilo tudi na sobotnem jubilejnem koncertu. Zborovodja Janko Avsenak ja na njem zablestel v vsej veličini svoje ustvarjalnosti, ki jo sestavlja glasbeno znanje, tenkočuten posluh za zven in harmonijo, ustvarjalni nemir, ki išče nove in nove poti in kreacije nastopov. Prav zato se je zbor uspešno povezoval z drugimi pevci in pevskimi skupinami, instrumentalisti in instrumentalnimi sestavi.

Z mnogimi je soustvarjal gospod Janko. Njegova pevska pot se je začela že preden je leta 1976 prevzel vodenje moškega zbora. Kot mladenič je po vzoru očeta Vinka privabil mlade iz domačega okolja in ustanovil Mladinski mešani zbor, pel in igral v instrumentalnem sestavu STEB, se kot pevec pridružil MePZ Viktor Parma v Krškem in ga potem vodil desetletje, 2 leti vodil MePZ Svit, potem 12 let vodil Šentjernejski oktet in bil mentor šentjernejskemu Vinogradniškemu oktetu, kot glasbenik je igral v Triglavskem kvintetu in pri Folklori DKD Svoboda Senovo. Bil je mentor in svetovalec raznim ansamblom. Za zbor in za mnoge druge je pripravljal priredbe, kar nekaj pa se je nabralo njegovih avtorskih skladb. To je izredno pestro in bogato delovanje.

Skupine, s katerimi zbor sodeluje v zadnjem obdobju, pa so popestrile ta zadnji jubilejni koncert. Zapel je Rajhenburški oktet, ki mu je Janko mentor, MePZ Viva iz Brežic, nastopila Etno skupina NOJEK, kot solistka je zapela Anja Žabkar, instrumentalno je izvedbe popestril Big band Krško, glasbeno spremljavo pa sta prispevali Anja Drstvenšek na citrah in Nika Tkalec na klavirju. Jankovo povezavo pevsko-gledališke poti je ponazoril odlomek iz komedije Zdravnik po sili, v sodelovanju z gledališčniki DKD Svoboda Senovo.

Največji ustvarjalni opus gospoda Janka pa je zajet v kvalitetni rasti in sozvočju moškega zbora. Pevce in zborovodjo mora povezovati zaupanje, spoštovanje, predanost in pripadnost in vse to je velo iz koncerta sobotnega večera, ki je predstavil vso širino, silno voljo in ljubezen do kulturnega ustvarjanja, ki se mu gospod Janko s srcem predaja in razdaja.

Margareta Marjetič
foto: Boštjan Colarič