Brestanica

Tik preden se Sava izvije iz spon Posavskega hribovja in se razlije v Krško polje, priteče v njo potok Brestanica. Nad sotočjem kraljuje mogočni grad Rajhenburg, ki se skupaj s krajem, ki je zrasel pod njim, ponaša s častitljivo letnico 895, ko je bil prvikrat omenjen v pisnih virih. Nekdanji kraj Rajhenburg je bil stisnjen v sotesko med grajskim hribom in sosednjim vinorodnim Sremičem. Po vojni pa se je preimenoval po potoku v današnjo Brestanico, ki se je umikala proti severu in se širila v idilično kotlino, ki sega vse do vznožja Bohorja. Zelena pobočja z razsejanimi cerkvicami in vasicami so zakladnica naravnih lepot, ki vabijo na izlete.

Grad ponuja zgodbe o graščakih, posebno znanih gospodih Rajhenburških; razkriva skrivnostno življenje menihov trapistov, ki so mu gospodarili skoraj 60 let; je nema priča nasilja okupatora in trpljenja ljudi, ki so iz njega morali na pot v izgnanstvo. O vsem nam govore eksponati v muzeju.

V kotlini vabi bazilika Marije Lurške, v okrilju zelenja ponujajo mir urejeni ribniki, od Mohorjeve cerkvice na Sremiču pa se razkriva enkratna panorama Brestanice ter bližnje in daljnje okolice.

Lepote pokrajine, prijazni ljudje, dobra gostinska ponudba, čudovite pohodne poti v sožitju z zanimivo preteklostjo kraja in gradu nudijo obiskovalcem dovolj možnosti, da v Brestanici prežive nepozaben dan. Zato, prijazno vabljeni!

brestanica1