Klobuki, pokrivala – zaka’ pa ne!?

V minulem vikendu je bila v Domu Svobode v Brestanici tradicionalna, že 14. razstava ročnih del članic Pridnih rok Rajhenburga. Želele so, da bi bila letos malo drugačna, zato so zanjo izdelale veliko različnih pokrival, predvsem pa klobukov. Bile so skeptične, ali je to primeren izbor za razstavo, potem pa so se trdno odločile:

Klobuki, pokrivala, zaka’ pa ne!?

Nastala je tematska razstava, na kateri so se najrazličnejše kape, rute in klobuki bratili z drobnim nakitom in okrasjem iz raznovrstnega materiala in mehke, ljubke muce med pisanim cvetjem iz papirja.

Kar nekaj tehnik drobnih izdelkov so članice spoznale na delavnicah v hotelu Delfin v Izoli, ki jih organizira Sekcija za rokodelstvo in tehnično kulturo pri ZDUS. Udeležile so se jih v decembru, letos pa jih bodo z veseljem zopet obiskale.

Razstava je bila odprta v petek, 20. aprila in nato še v soboto in nedeljo. V kulturnem programu, ki ga je povezovala Margareta Marjetič, je bila predstavljena prikupna zgodba o klobukih, ki so nam jo pomagali ustvariti Maša in Špela Vasiljevič ter Nejc Kožuh. S primernimi pesmicami sta zgodbo popestrila pevca Marko Železnik in sestra Andreja Bračun, prijetno vzdušje pa je ustvarila tudi harmonika Mirka Slemenška.

S pripovedjo o pokrivalih smo segli tudi v preteklost med navade in pomen pokrival med našimi ljudmi, o statusu klobuka in nekdanji noši. Tako smo se vsebinsko dotaknili letošnje teme Evropskega leta kulturne dediščine.

Z izbranim pokrivalom so se nato predstavile članice skupine: Manja Seher, Anica Kenig, Anica Radej, Jožica Stropnik, Zdenka Kramaršič, Jožica Češek, Ženi Mikeln, Vida Mešiček, Marica Vajdič in njihova mentorica Irena Kožuh. V ozadju pa so pokrivala spremljali tudi drugi izdelki kot dokaz, kako raznovrstno je ustvarjanje naših članic.

Prav na koncu pa smo za dobro voljo lahko občudovali še klobuka tete Pehte in Bedanca, ki sta ju poosebila Irena Kožuh in Jože Zidar.

Obiskovalci so se strinjali, da je za  pridnost, vztrajnost in domiselnost najlepša pohvala

Pridne roke Rajhenburga, KLOBUK DOL!

To sta potrdila tudi gosta Branko Suhadolnik iz ZDUS in predsednik PZDU Jože Žnidarič. Zbrane je pozdravila tudi Vida Mešiček, predsednica DU Brestanica.

Kako ročnodelska ustvarjalnost povezuje ljudi, dokazujejo tudi obiski podobnih skupin iz kar 14 krajev širom Slovenije. Prišli so iz Gorice pri Slivnici, Trebelnega, Griž in Šešč v Savinjski dolini, Leskovca pri Krškem, Rake, Dolenje vasi, Tržišča, Koprivnice, Senovega, Libne, Rigonc pri Dobovi, prišle so Zanke iz Brežic in predstavniki s Koroškega.

Margareta Marjetič

(Foto: Drago Butkovič)