AMART 2018 – Veliki irski večer v Brestanici

V soboto, 14. aprila 2014, je bil za nas prav poseben dan, saj smo v dvorani Doma Svobode v Brestanici gostili Veliki irski večer. Z njim je k nam v dvorano vstopila Irska, ta oddaljena zelena otoška dežela, začutili smo jo in uživali v njeni bogati kulturni raznolikosti po zaslugi odličnih izvajalcev.

V dogajanje nas je popeljala pravljičarka Špela Bešter s pravljično zgodbo o dobrohotnem irskem velikanu. Z živahnimi instrumentalnimi in vokalnimi skladbami, od tradicionalnih pesmi, do irskih jigov, keltskih, bretonskih in škotskih pesmi, so nas razvnemali glasbeniki glasbenih skupin Norea, Turn on Irish in Beer belly, ki jim je skupno, da so se posebej posvetili gojenju te zvrsti glasbe, ta je blizu tudi Danielu Vezoji, ki se nam je predstavil kot samostojni kantavtor. Ob tihi spremljavi Noreje smo prisluhnili recitaciji pesmi V temnem borovem gozdu v irščini in nato še slovenščini, njen avtor je irski pesnik James Joyce, recitiral pa je Rado Likar, ki se je predstavil tudi kot pevec. Posebno vzdušje so večeru vdahnile gibke plesalke, članice Šole irskega plesa iz Ljubljane. Kulturne niti večera pa je spretno povezovala Nežka Bešter.

Irski večer ima svoj začetek v ideji in želji Rada Likarja, da pride v kraj svoje mladosti, med prijatelje, sošolce in nam podari to enkratno doživetje v dvorani, v kateri je nastopal njegov oče Leo Likar, ki je bil v šestdesetih letih tudi predsednik Svobode. Radu smo hvaležni za dobro idejo, dobro zasnovano vsebino in veliko vnemo, s katero je pomagal povezovati vse organizacijske niti. Skupaj s prizadevno ekipo Svobode Brestanica nam je uspelo izvesti enkraten večer. Ljudje so v napolnjeni dvorani uživali v raznolikem programu in to je bilo čutiti po razpoloženju in sodelovanju med prireditvijo in pohvalah po njej.

Dogodek smo v prelepem pomladnem večeru pri stojnicah pred domom zaključili še s pokušino irskega piva Guinness, ki ga je podaril uvoznik Merit HP.

Posebno pomembnost pa je kulturnemu dogodku dal visoki obisk iz Veleposlaništva republike Irske, kar pa ni bil pomemben dogodek samo za Brestanico, ampak tudi Občino Krško.

Obiskali so nas veleposlanik gospod Myles Geiran, njegov namestnik Brian Nolan z ženo Ethel in spremljevalec Jože Jelačič. Na gradu Rajhenburg so goste pozdravili župan Občine Krško, mag. Miran Stanko z ženo, predsednik KS Brestanica Vlado Bezjak, v imenu Svobode Helena in Matjaž Krajnc, preko jezikovnih in protokolarnih ovir sta pomagali Metka Resnik in Lidija Petrišič Colarič. Po ogledu gradu so bili gostje na ribniku in na pokušini čokolade in vina pri Kuneju, zvečer pa skupaj z nami podoživeli bližino svoje dežele na prireditvi.

Veliki irski večer je bil za vse nas lepo doživetje, hkrati pa je bil velik izziv zaradi organizacijskih zahtevnost, velikih in malih opravil, ki pa skupaj prispevajo k uspešni celoti. Zato smo v brestaniški Svobodi, ki je bila organizator prireditve, hvaležni prav vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri pripravah in uspešni izvedbi večera, delali smo kot ubrana celota in hvala za to.

Hvala KS Brestanica, ki je sprejela pokroviteljstvo dogodka, Občini Krško, Gradu Rajhenburg, Gostilni Ribnik Dular, Hiši trt, vina in čokolade Kunej, Gostišču Pečnik, Termoelektrarni Brestanica, delavnici Unikat Helene Krajnc, gasilskemu in turističnemu društvu in Gostilni Kosar, našim dobrim sosedom.

Margareta Marjetič

 

(Foto: Matjaž Marjetič)


 

(Foto: Boštjan Colarič)