Predstavitev knjige IZGUBLJENO SRCE na gradu Rajhenburg

V soboto, 26. januarja 2019, smo na gradu Rajhenburg predstavili v decembru 2018 izdano knjigo z naslovom IZGUBLJENO SRCE – Skrivnostna povest meniha trapista iz Rajhenburga. Lepše v brestaniški Svobodi nismo mogli začeti letošnjega programa prireditev.

Obiskovalci so napolnili veliko dvorano gadu, h glasbeni obogatitvi večera sta prispevala Jasmina Levičar z nežnimi zvoki citer in Marko Železnik z barvitim tenorjem. Med pesmicami so bile tudi tiste, ki jim je besedilo napisal naš osrednji gost in avtor knjige, gospod Ivan Sivec.

Predstavili smo najprej njegov bogat in vsestransko ustvarjalen opus, v razgovoru, ki ga je vodila Margareta Marjetič, pa nam je pisatelj opisal, kako je po temeljitih pripravah in globokem razmisleku v njem dozorela odločitev, da je življenje trapistov v življenjski zgodbi trapista Bernarda povezal v zanimiv roman. Poleg sodelavcev, ki so soudeleženi v procesu do samega izida knjige, je gospod Sivec izpostavil predvsem gospoda Lojzeta Kuneja, pri katerem se je ideja o knjigi najprej porodila in gospo Ireno Fuerst, veliko poznavateljico življenja in dela naših tihih menihov ter avtorico stalne razstave na gradu Trapisti v Rajhenburgu. Pisatelju je pomagala, da so zapisi o življenju trapistov verodostojni.

Knjiga Izgubljeno srce je polna globokih, izvirnih misli in simboličnih primerjav. Preseneča pisateljevo dobro poznavanje naše pokrajine, ljudi in njihovih značajev, pa tudi poznavanje razmer v svetu v tistem času. Prav simbolično pa je v opisu poudarjeno srce brata Gabriela. Med drugim beremo:

“Hvala ti, brat Gabriel! Veliko si mi dal dobrega. Pa ne samo ti, temveč vsi bratje in patri trapisti. Zdaj šele vem, da je človek bogatejši samo tedaj, ko daje. Res si imel izjemno bogato srce. Pri tem pa si ves čas pazil na to, da ga tudi drugi ne bi izgubili. Izgubljeno srce, to je največja napaka današnje družbe.” (Iz Janezovega pogovora z bratom Gabrielom ob njegovem grobu)

Ob strani nas je ves čas spremljala razstavljena slika “Srce se vrača” slikarke Vide Pfeifer, ki je bila na predstavitvi tudi z nami. Prisotni so bili tudi predstavniki Založbe ICO Mengeš, ki so ob koncu knjigo prodajali, pisatelj pa se je vanje podpisal.

V Brestanici smo pisatelju Ivanu Sivcu hvaležni za knjigo, ki je po zgodbi in zgodovinskih dejstvih tako povezana z našo preteklostjo. Knjiga je v prvi vrsti namenjena bralcem, njena neprecenljiva dodana vrednost pa je v tem, da bo preko bralcev poleg literarne zgodbe predstavljala svetu rajhenburške menihe trapiste, ki so kljub prispevanju k napredku v gospodarskem razvoju in po zglednem vzoru v medsebojnih človeških odnosih širom naše dežele mnogo premalo poznani.

Mnogo lepih misli je bilo izrečenih tudi ob koncu na sproščenem druženju ob rujni kapljici, za katero je poskrbelo Društvo Gabriel Giraud in Hiša trt, vina in čokolade Kunej. Prav je, da se zahvalimo tudi osebju Gradu Rajhenburg za vso pomoč, skrb in dobro sodelovanje.

Margareta Marjetič
Foto: Drago Butkovič