Kulturni praznik v letu 2015

Ob slovenskem kulturnem prazniku že od leta 1983 prizadevnim kulturnim delavcem v občini Krško podeljujemo Prešernova priznanja. Med prejemniki je tudi veliko članov KD Svoboda Brestanica, saj v društvu že 70 let z delom prižigajo kulturni ogenj na raznih področjih ustvarjanja.

Na letošnji osrednji občinski proslavi, ki je bila v soboto, 7. februarja 2015, v Kulturnem domu v Krškem, so prejele Prešernova priznanja tri članice Svobode Brestanica:

  • bronasto plaketo sta prejeli ANDREJA BRAČUN in IRENA KOŽUH,
  • zlato plaketo pa je prejela MARGARETA MARJETIČ.

Priznanja so bila podeljena z naslednjimi obrazložitvami:

IRENA KOŽUH

Irena Kožuh (Vir: www.dolenjskilist.si)
Irena Kožuh (Vir: www.dolenjskilist.si)

V letu 2014 smo imeli v Brestanici jubilejno 10. razstavo ročnih del skupine Pridne roke Rajhenburga. Skupina je bila ustanovljena na pobudo gospe Irene Kožuh takoj po Irenini prvi razstavi ročnih del skupaj s hčerko Mojco, ki je takrat prispevala svoje likovne stvaritve.

Skupina ustvarja torej že 10 let in njena prizadevna mentorica je ves čas Irena Kožuh.

Gospa Irena je polna idej, izvirnih zamisli, ki jim spretno in iznajdljivo zna vdihniti življenje, pri čemer  jo vodi njen pretanjen čut za estetiko.

Z nalezljivim navdušenjem je v ustvarjalno skupino povezala upokojenke DU Brestanica, pa tudi nekaj mlajših ljubiteljev ročnega ustvarjanja in nastajajo čudoviti izdelki pletenja, kvačkanja, umetnega pletenja, vseh vrst vezenja in izdelovanja umetnega cvetja iz svile, blaga, papirja, naravnih materialov, vmes pa so zaživeli izdelki iz šibja, ličkanja in lesa.

Zvrstile so se različne tematske razstave, ki so izročilo naših babic smiselno povezovale s sedanjostjo in prepletle ročno delo z narodnimi običaji, pesmimi, slovenskim nageljnom in pušeljcem ter bogatim izročilom iz narodne skrinje. Vsaka zase pa je prav po zaslugi gospe Irene bila svojstveno doživetje.

Vsa spoznanja članice z veseljem delijo z vsemi zainteresiranimi na ustvarjalnih delavnicah.

Gospa Irena svoje znanje prenaša na najmlajše, saj sodeluje na delavnicah v brestaniški OŠ in v organizaciji DPM Brestanica.

Njena nemirna zvedavost je spodbudila povezovanje s sorodnimi skupinami v Posavju, pa tudi širše – iz Griž v Savinjski dolini, z Bledom in okolico, Velenjem; sodelujejo na prireditvah v organizaciji JSKD in ZKD Krško, ZDU Krško, na Kozjanskem jabolku, pa tudi na mednarodnem festivalu vezenja v Velenju. Predstavijo svoje delo in nabirajo izkušnje, spoznavajo nove načine dela in se tako izobražujejo ter hkrati svoja znanja prenašajo na druge in prispevajo k ohranitvi narodne tradicije.

Gospa Irena je hkrati dejavna članica skupine Ivančice iz Koprivnice.

Gospa Irena pa je tudi aktivna članica gledališke skupine Svobode Brestanica. V vsem času Petrovih sejmov (letos je bil 17.), prireditve s pridihom preteklosti, je vpeta v organizacijo le teh, sodeluje kot igralka v dramatiziranih prizorih in zgodbah iz rajhenburške kronike. Sodeluje v srednjeveških prireditvah na gradu, v priložnostnih skečih in zanje tudi sama prispeva besedilo. Več kot desetletje maskira igralce naše gledališke skupine in je dobrodošla pomoč pri ustvarjanju kostumov, kjer jo odlikuje njena spretnost in iznajdljivost.

Poizkusila se je tudi kot plesalka skupine Babuške rajhenburške.

Vsako novo nalogo sprejme kot izziv, ki se ga trudi sposobno in izvirno izpolniti.

Bronasta plaketa je priznanje za njeno vsestransko pomoč in ustvarjalnost v Svobodi Brestanica, pa tudi za prizadevno povezovanje sorodnih dejavnosti v kraju in v občini.

ANDREJA BRAČUN

Andreja Bračun (Vir: www.dolenjskilist.si)
Andreja Bračun (Vir: www.dolenjskilist.si)

Gospa Andreja Bračun je pevka Cerkvenega mešanega zbora Brestanica že več kot 30 let in je med odrasle pevce prestopila takoj iz mladinskega zbora. Zaradi svojega značilnega in zanesljivega soprana je vodilna pevka v zboru. Zadnjih petnajst let vodi vaje, pa tudi nastope ob odsotnosti zborovodkinje in ji je hkrati v veliko oporo. Poleg tega aktivno sodeluje v pripravah pevskega gradiva, pripravah na koncerte in v organiziranju le teh.

Prizadeva si za sodelovanje z drugimi pevskimi skupinami v kraju in občini.

Odkar je Marko organiziral svoj prvi koncert 2006. leta, redno poje v večini koncertov, od leta 2009, ko je bila osnovana pri Svobodi vokalna skupina, pa je njena redna pevka. Sodelovala je v programih več narodno obarvanih Večerov ob topli peči, kjer je bilo treba prepevanje povezati z igro. S petjem je popestrila kulturne programe ob odprtjih razstav – likovnih in razstav ročnih del.

Sodeluje na priložnostnih prireditvah na gradu in v kraju.

Že dolgo sodeluje z MoPZ kot sopevka ali solistka, v spevoigri Slovenski božič pa kot pevka in igralka.

Bronasta plaketa je priznanje za njeno prizadevno kulturno udejstvovanje.