Krajevna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

dsc_1012Po tradiciji smo tudi letos v petek, 12. februarja, v izvedbi brestaniške Svobode imeli v dvorani OŠ krajevno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku in se z njo poklonili kulturnemu ustvarjanju.

Vodilna misel večera je bila ljubezen do naše dežele, slovenskega jezika, do domovine. Ljubezen, ki je bila ujeta v izbrane verze in izrečene misli naših velikih mož od Bohoriča, Dalmatina, Slomška, Linharta, preko Gregorčiča, Župančiča, Kranjca, Neže Maurer, Šmita, do Fritza in Minattija. Zaradi veličine duha pa je vsem v ozadju bil Prešeren, svetovljan in prerok slovenstva.

Pisano besedo so občuteno recitirali mladi literati brestaniške Svobode – Sara Železnik, Kaja Butkovič, Laura Vovk, Kristina Virant, Matej Krmelj in Tomaž Breznikar. S pesmimi so večer v celoto povezali pevci moškega zbora, zaplesala pa je tudi skupina srednjeveških plesalcev.

A ker kulturni utrip ustvarjajo ljudje, pripravljeni odkriti svetu talent, darovati na kateremkoli področju svoj notranji dar in tako prispevati svoj delež k duhovni rasti naroda, smo na prireditvi zaploskali tudi letošnjima dobitnicama Prešernovih plaket iz Brestanice, ki sta ju prejeli na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Krškem.

Bronasto Prešernovo plaketo je prejela Bernarda Marjetič, srebrno Prešernovo plaketo pa je prejela Suzana Robek.

Bil je to prisrčen večer in na koncu smo si zaželeli, da bi nas lepa doživetja čustveno bogatila skozi vse leto.