Ex-tempore Rajhenburg 2021

Likovno srečanje na domačiji patra Simona Ašiča

V KD Svoboda Brestanica smo se ojunačili in 18. septembra povabili likovnike na likovno srečanje v zgodnje jesensko obarvano naravo in prelepo okolico naše vasi Gorica na domačijo znanega zeliščarja, našega rojaka, patra Simona Ašiča.

Na domačiji sta nas prijazno sprejela gospod Henrik Sotošek in hčerka Anita. Predstavila sta nam patra Simona in nam povedala kar nekaj zanimivih anekdot iz njegovega življenja. Predvsem pa o njegovem velikem poznavanju in znanju o moči zdravilnih rastlin, ki pa ga je pridobil že doma, saj so za zdravljenje ljudje uporabljali, kar jim je pač nudila narava.

Vsakega po svoje nas je prevzela čudovita narava, prelep valovit svet in idilična kmečka hiša, ki pa že težko nosi svoja častitljiva leta. Zaradi spoštovanja do patra Ašiča in vsega, kar nam je dal in kar pomeni za Slovenijo, še posebej pa za naše okolje, nikakor ne smemo dovoliti, da omaga.

Likovniki so nato izbrali zanimive motive in jih vsak po svoje prelili z likovno govorico na slikarska platna.

Ustvarjene slike smo 18. novembra predstavili na razstavi v avli Doma Svobode. Lep, a skromen prostor je zaživel v barvah likovnih del, svoje pa je dodala čudovita glasba mladega klarinetista Leona Drstvenška, ki ga je spremljal s harmoniko oče Roman. Druženje smo zaključili še z rajhenburškim čajem naše priznane zeliščarice Nataše Požeg Dular.

Tako smo se vsi skupaj poklonili slovenskemu zeliščarju, patru Simonu Ašiču, ob 115-letnici rojstva. Hkrati pa smo prispevali k ohranjanju likovne tradicije v Brestanici.

Tekst: Margareta Marjetič
Foto: Drago Butkovič