Vrača se pomlad – 2015

DSCN5084Vokalna skupina Kulturnega društva Svoboda Brestanica, ki jo vodi Marko Železnik, nas je v soboto, 28. marca 2015, povabila na grad Rajhenburg na koncert, s katerim pa pevci niso zapeli le pomladi v pozdrav, saj so letošnji koncert v celoti posvetili skladatelju Radu Simonitiju, njegovim čudovito izpovednim samospevom.

Prav na gradu, kjer so naši ljudje v strahu in stiski čakali na usodo, ki jim jo je namenil okupator, so pevci s Simonitijevimi samospevi obudili spomine na čas vojne in izgnanstva. Tako so na svojstven način počastili 70-letnico tiste pomladi, ko so ljudje s hrepenenjem pričakovali konec vojne morije in slovenski izgnanci vrnitev v rodne domove. Med pesmimi je bil v dveh delih predvajan tudi predstavitveni film “Slovenski izgnanci 1941-1945”.

Peli smo zato, da bi se spomnili, peli smo, da bi ne pozabili, ker pozabiti ne smemo!

Koncert so izvedli pevci Anja Žabkar, Anja Smičibrada, Nataša Kunej, Jernej Železnik, Tomaž Omerzel ter Marko Železnik, ki je bil tudi osrednji organizator večera. Pevce je s klavirjem spremljala Nika Tkalec, z izbrano besedo pa povezovala Barbara Kustec. Gospod Janko Avsenak je pripravil priredbe pesmi, z nami pa je bila tudi gospa Irena Fuerst, ki je glavna zaslužna, da je usoda izgnancev zapisana na predvajanem filmu.

Koncert naše vokalne skupine je bil eden izmed prvih dogodkov v kraju in občini v počastitev letošnje 70-letnice konca druge svetovne vojne.

V Svobodi Brestanica smo veseli vedno novih zamisli Marka Železnika, ki jih s prijatelji pevci uresniči v izvedbah že tradicionalnih pomladnih koncertov. Skupini želimo še veliko lepega prepevanja in izvirnih idej.

Margareta Marjetič

Iskrena hvala še enkrat vsem za sodelovanje pri izvedbi pomladnega koncerta. Vesel sem, da nam je uspelo izpeljati ta projekt, ki sem ga že nekaj časa imel v mislih – čestitke vsem!

Marko