Sejem bil je živ

Kakor se za sejem spodobi, je bil v soboto, 30. rožnika 2018, živahen in zanimiv tudi letošnji 21. Petrov sejem v Brestanici pri gasilskem domu in tunelih.

Na stojnicah so obrtniki in posamezni rokodelci ponujali vsesortno pisano ročno izdelano robo. Poleg stojnice domačega turističnega društva pa sta bili v gosteh tudi društvi s Senovega in z Rake.

Dobro razpoloženje so nam priigrali godbeniki Blanški vinogradniki. Ko je trški sodnik ugotovil, da so bile priprave na sejem opravljene po postavah in je pisar sejmarjem prebral sejemski trški red, je na sejem prišel sam gospod Rajhenburški s spremstvom, vse sejmarje pa je pozdravil tudi “veliki župan” mag. Miran Stanko in v imenu “malega župana” Boštjan Železnik.

Osrednje dogajanje je bilo namenjeno preverjanju spretnosti in znanja bodočih grajskih gozdarjev. Pomerili so se v žaganju hlodov, zabijanju žebljev, v spretnosti dela z vitlo in poznavanju gozdnih dreves iz domačega okolja. Vseh 6 gozdarjev je preizkus uspešno opravilo ob burnem spodbujanju številnih obiskovalcev.

Za pestrost dogajanja sta skrbela mlada harmonikarja Gregor Kozole in Mitja Župevc, najmlajši so bili posebej veseli sladoleda iz “kište na triciklu” sladoledarja Jožeta; zaplesala je brestaniška skupina srednjeveških plesalcev, s sklopom flosarskih plesov je nastopila Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, sejemsko dogajanje so popestrile Orientalske plesalke FEMY Krško in naši domači Tower pancers.

Sejemsko veselo razpoloženje se je nato nadaljevalo v gasilsko veselico, ki pa jo je potem žal premotil dež.

V obeh organizatorjih sejemskega dne – brestaniškem turističnem in kulturnem društvu, smo zadovoljni z dobrim odzivom ljudi in se iskreno zahvaljujemo prav vsem, ki so sodelovali v aktivnostih sejemskih dogajanj ali pomagali v obširnih pripravah.

Uspešno smo zaključili prvo polletje, kljub času počitnic pa oboji že pripravljamo dogajanja za Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg, ki bo v soboto, 18. avgusta, in na katerega vas že sedaj vabimo.

Foto: Boštjan Colarič