Tradicionalni pohod po poti trapistov

V soboto, 14. 05. 2022, je Turistično društvo Brestanica organiziralo tradicionalni Pohod po poti trapistov.

Pohod po delno na novo trasirani tematski poti, ki smo jo, s pomočjo Centra za podjetništvo in turizem Krško, označili s smernimi tablami in markirali, je privabil nekaj manj kot sto pohodnikov iz različnih delov Slovenije.

Na vsakoletnem pohodu se spomnimo menihov trapistov, ki so znani po marljivi obdelavi okoliških posestev in mnogih novostih in znanjih, ki so jih pripeljali v naše kraje.  Bili so prvi na Slovenskem, ki so začeli s proizvodnjo čokolade, za katero jim je cesar Franc Jožef podelil častni naziv Imperial. Proizvajali so tudi sir in različne likerje. V svojih vinogradih na Sremiču so posadili žlahtne vrste trt, ki so jih pripeljali iz Francije in pridelali prvo penino že leta 1895.

Po zboru v starem trgu v Brestanici smo pot nadaljevali mimo Petrove cerkve in gradu Turn proti obrežju reke Save. Ob svežem jutru smo se sprehodili ob najdaljši slovenski reki mimo HE Krško v Soteljsko. Tu nas je na svojem domu pogostil naš scenski mojster Guni Fabjančič. Pohodniki so si lahko ogledali tudi njegova dela. Sledil je vzpon po nekdanji trapistovski cesti na Sremič. V vinogradu Lojza Kuneja, v katerem raste tisa, ki so jo posadili trapisti, smo imeli degustacijo vin in čokolade Hiše vin in čokolade Kunej. Sledil je sprehod po strmih vinogradih, ki jih obdelujejo vinogradniki, mimo nekdanjih kleti trapistov, na Grmado. Tam smo v Planinskem hramu PD Videm imeli počitek in malico s sladkimi dobrotami, ki jih je pripravil aktiv Kmečkih žena Sremič. Z vrha s katerega se ponuja čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico smo se  spustili skozi vas Sremič do cerkve sv. Mohorja. Sledil je ogled cerkve v kateri so v Nordburgini kapelici zanimive freske iz 18. stoletja. Skozi Slom smo se po Janezovi in Rudijevi poti spustili do Gasilskega doma v Brestanici. Sledil je ogled ene najlepših cerkva na Slovenskem – Bazilike Marije Lurške, ki je bila zgrajena 1914. leta.

Zadnji del poti nas je skozi Šite pripeljal mimo nekdanjega trapistovskega posestva in tovarn Likerjev, čokolade in sirov na grad Rajhenburg. Tu so si pohodniki lahko ogledali stalno zbirko trapistov, Gostilna Pečnik pa nam je postregla z okusnim bogračem. Za osvežitev pa je poskrbela Vinska klet Krško, ki nam je podarila vina.

Krožno pohodno pot v dolžini 14 km smo uspešno prehodili ob številnih postankih, na katerih smo se osvežili in okrepčali z lokalnimi dobrotami ter zadovoljnim  pohodnikom predstavili našo pokrajino s čudovitimi razgledi in bogato zgodovino menihov trapistov.

Na naslednji izlet vas vabimo 11. 6. 2022 na Pohod okoli Brestanice ter 18. 6.2022 na Kolesarjenje okoli Brestanice.

Vodja pohoda:
Anton Zakšek