Sto let Marije Reberšak z Armeškega

3. aprila je svojo stoto pomlad praznovala gospa Marija Reberšak, rojena Gatnik, z Armeškega v krajevni skupnosti Brestanica. Ob tem visokem jubileju so ji čestitali tudi župan občine Krško Miran Stanko, predsednik sveta KS Brestanica Vlado Bezjak, predsednica Društva upokojencev Brestanica Vida Mešiček ter predstavnice Krajevnega odbora Rdečega križa iz Brestanice.

Gospa Marija se je v družini Gatnik rodila v Brestanici, kasneje pa je njen oče Luka kupil hišico na Armeškem, kjer je Marija preživljala otroštvo z bratom in sestro, s sinom in njegovo družino pa na Armeškem živi še danes. Kmalu se je poročila in si ustvarila družino. “Služba” so ji bile njive in travniki okoliških kmetov. Če je ostalo kaj časa, je šivala na stari “singerici” in kuhala otrokoma ter danes že pokojnemu možu rudarju. Med 2. svetovno vojno je bila za nekaj časa na prisilnem delu v Avstriji.

Njeno razvedrilo so bile, kot pravi njena hči, knjige, lepa pesem, ročna dela, cvetje na oknih, vrtu … Ker je še danes bistrega duha, je vedno zelo vesela obiskov svojih štirih vnukov in osmih pravnukov, pa tudi sicer kogarkoli, ki jo obišče.

Vir: www.posavskiobzornik.si