Srednjeveški dan 2015

dsc_0385Pestro, zabavno in zanimivo je bilo na gradu Rajhenburg v soboto, 22. 8. 2015, saj so se lahko številni obiskovalci za določen čas vrnili v srednjeveški čas. Gradu smo vdihnili življenje ter majhnim in velikim obiskovalcem ponudili pisan, živahen program iger, sprostitve in veselega druženja. Od 15. do 18.30. ure so potekale delavnice za otroke in tudi odrasle. Izdelovali so meče, čelade, ščite, mošnjičke, darilne škatlice, nakit, kovali srednjeveške kovance, se pomerili v streljanju z lokom, igrah ravnotežja, srednjeveškem plesu, pekli zeliščne kruhke, iskali skriti zaklad in si ogledali srednjeveško orožje.

K sodelovanju smo povabili Inštitut za svobodo oblačenja Brestanica (Ina Čebular – kostumografija), Društvo prijateljev mladine Brestanica, Grad Rajhenburg, g. Franca Černeliča in ga. Vesno Zakonjšek. Gostje dneva pa so bili Vitezovi Zelingradski in klativitez Janez Kamniški s spremstvom.

Ob 19. uri se je začel srednjeveški večer.

Gostje Vitezovi Zelingradski so uprizorili lov na vepra in z njo nasmejali obiskovalce . Na obisku pri grajskem gospodu so bili plesalci KD Svoboda Brestanica in Janeza Kamniškega, ki so zaplesali srednjeveške plese, na flavto nam je zaigrala Klara Drstvenšek.

Spomnili smo se časov kmečkih uporov in v dramatizirani zgodbi ponazorili dogajanje pod gradom v letu 1573.  Prizore je izvedla gledališka skupina in Moški zbor Svoboda Brestanica. Večer so zaokrožili Zelingradski vitezi z viteškimi dvoboji in ognjenim programom.

Organizatorji KD Svoboda in TD Brestanica