Praznik KS Brestanica

V ponedeljek, 8. junija, prav na državni praznik, dan Primoža Trubarja, smo imeli slavnostno sejo Sveta KS Brestanica v počastitev krajevnega in občinskega praznika. Po pozdravnem nagovoru predsednika Vlada Bezjaka smo se z besedo predsednice Svobode poklonili Trubarju in Bohoriču, njunemu času in pomenu protestantizma, ki nam je dal slovenske knjige, omogočil rast šol in z njimi širjenje obzorij tudi na druga, ne le duhovna področja.

Čeprav ni “pela Brestanica”, je na prireditvi kljub vsemu zazvenela pesem Rajhenburškega okteta in med njimi brestaniška himna. Počaščeni smo bili, da so se vabilu odzvali gostje: gospa Melita Čopar, direktorica občinske uprave, direktor TEB Tomo Malgaj, ravnateljica OŠ Adama Bohoriča Martina Ivačič, častni krajan Brestanice Primož Kozmus ter podžupan Občine Krško Vlado Grahovac, ki je zbranim namenil tudi nekaj pozdravnih misli.

Na prireditvi smo podelili priznanja KS Brestanica.                                                                                Posebej smo veseli, kadar lahko priznanje podelimo mladim za uspehe, ki so jih dosegli s pridnostjo. Tako je pisno priznanje prejela Pia Marie Ružič, za uspehe na državnih, evropskih in svetovnih šahovskih tekmovanjih. Še posebej za zmago in zlato medaljo na evropskem prvenstvu v pospešenem šahu za dekleta do 16 let v začetku decembra 2019 v estonskem mestu Talin.

Pisno priznanje je prejel Leon Drstvenšek, ki svojo ljubezen do glasbe uspešno vgrajuje v igranje klarineta in niza uspehe. Lani in letos se je udeležil mednarodnega tekmovanja Davorin Jenko v Beogradu. Obakrat je v mednarodni konkurenci zmagal. Lani je za nastop prejel 98,75 točke, letos, 8. marca, pa mu je tekmovalna komisija za odličen nastop prisodila vseh 100 točk, ter lani in letos podelila tudi častni naziv lavreat.

Pisno priznanje pa so prejele tudi članice Društva upokojencev Brestanica za šivanje zaščitnih mask v času, ko so bile te najbolj potrebne. V humani akciji, ki je vredna poklona, so ustvarjale Vida Mešiček, Manja Seher, Irena Kožuh, Ana Kenig, Jožica Stropnik, Anica Samec, Jelka Zidarič, pridružila pa se jim je tudi Nataša Širić.

Bronasto plaketo sta prejela Jože in Nada Ban, ki prizadevno skrbita za uspešno delovanje borčevske organizacije v Brestanici. Bronasto plaketo pa je prejel tudi Roman Pleterski za vsestransko vpetost v ustvarjalnost turističnega in kulturnega društva.

Ne zgodi se pogosto, da bi na slovesnosti prisluhnili prejemniku priznanja, a Leon Drstvenšek nam je ob spremljavi očeta Romana podaril čudovitega Avsenikovega Pastirčka in njegov klarinet je enkratno zvenel.

Kljub posebnim razmeram smo na prisrčen način počastili praznik in si zaželeli mirno leto, ki nam naj prijazno dovoli človeško bližino in uresničevanje ustvarjalnih idej.

Tekst: Margareta Marjetič
Foto: Boštjan Colarič