Pohod po Poti trapistov

Kljub deževni minuli soboti se je lepo število pohodnikov odpravilo po Poti trapistov, ki je pohodnike iz Brestanice vodila po sledeh, ki so jih v teh krajih pustili trapisti.

Pohodniki so se iz starega trga v Brestanici odpravili mimo cerkve sv. Petra do gradu Turn. Nadaljevali so ob obrežju reke Save do nekdanje trapistovske poti v Sotelskem. Sledil je vzpon na Sremič, kjer so imeli trapisti svoje vinograde in vinske kleti. Ob stari tisi, ki so jo posadili trapisti, jih je s čokoladnim vinom presenetil član društva, opremljen v oblačila trapista. Družina Kunej na Sremiču namreč goji vinsko trto ter z izdelavo čokolade in čokoladnega vina tudi danes sledi trapistovski dediščini.

Že malce premočeni pohodniki so pot nadaljevali na Grmado, kjer jih je ob zakurjenem kaminu pričakal Aktiv kmečkih žena Sremič s kulinaričnimi dobrotami. Sledil je spust do vasi Sremič in cerkve sv. Mohorja. Skozi Slom so se napotili nazaj v Brestanico ter mimo Bazilike Marije Lurške zaključili z vzponom na grad Rajhenburg. V kavarni gradu Rajhenburg se je dan zaključil ob pohodniškem golažu.