Odprtje razstave “Ex-tempore Rajhenburg 2019”

Odkar je obnovljen naš grad, smo se letos petič dobili na Ex-temporu Rajhenburg, dvakrat smo slikali na gradu, dvakrat smo motive iskali pod njim v starem delu Brestanice, letos pa smo se na ustvarjalnem združenju zbrali 4. maja v gostilni Pohle z namenom, da v Brestanici likovniki zopet najdejo zanimive kotičke in jih prenesejo na slikarska platna.

Ni jih bilo veliko, vendar so bili prijetna skupina in pri Pohletovih smo se dobro počutili kljub kislemu, solznemu vremenu, ki se mu nismo pustili ugnati. Ogledal smo si bližnjo staro Boštjanovo cerkev in prav ona jim je skupaj z okolico ponudila privlačne motive. Zato nas na razstavi, ki je bila odprta 11. junija na gradu Rajhenburg, s platen pozdravlja taka, kot so jo videle oči likovnikov in kot jo je znal ustvariti njihov čopič. Vsaka drugačna, svojstvena, čisto slikarjeva, pa vendar tudi naša.

Umetnost, pa naj bo tista profesionalna ali ta ljubiteljska, je odsev človekove notranje svetlobe, ki jo likovniki, vsak na svoj način, znajo preliti v slike.

Boštjanova cerkev je bila zgrajena 1523. leta, torej bo čez 4 leta stara 500 let. Te slike naj bodo kot prvi korak k počastitvi njenega jubileja.

Odprtje razstave je z zvoki ustne harmonike popestril Robert Ivačič, ki je pravi virtuoz v igranju na ustno harmoniko ali orglice, od nekdaj priljubljeno ljudsko glasbilo, ki pa je našlo pot tudi v akademski svet. Robert Ivačič prihaja iz Presladola pri Brestanici. Rad se predstavlja ob najrazličnejših priložnostih. Od njega lahko pričakujemo gospel, blues, country, ljudsko glasbo; nadvse rad pa igra krščansko slavilno glasbo. Osvojil je naslov “šampion harmonike.”

Veseli smo, da smo s to razstavo tudi letos uspeli obogatiti likovno dejavnost naše Svobode. Za to smo hvaležni likovnim ustvarjalcem – Antoniji Žener, Jelki Zidarič, Mileni Volk, Darji Veljković. Guniju in Stanetu Fabjančiču, za strokovno pomoč in sodelovanje pa akademskemu slikarju, domačinu Rajku Čubru.

Margareta Marjetič