Mizica, pogrni se!

Cvetna nedelja se je prevesila v večer. Članice Pridnih rok Rajhenburga so pospravile svoje prte, prtičke, kvačkane, pletene, vezene, drobne okraske, cvetje, pirhe in živalce, vse, kar je predstavljalo pogrinjke vseh vrst in za različne priložnosti in je v medsebojni harmoniji sestavljalo razstavo ročnih del “Mizica, pogrni se!”

Tudi letos so ustvarjale: Anica Kenig, Zdenka Kramaršič, Jožica Stropnik, Ženi Mikeln, Anica Radej, Manja Seher, Marica Vajdič, Vida Mešiček, Jožica Češek in Irena Kožuh, ki je hkrati voditeljica skupine.

Vse so upokojenke DU Brestanica, ki s svojim ustvarjanjem bogatijo dejavnosti iz programa DU, ustvarjajo pa tudi program naše Svobode in bogatijo mnoge kulturne prireditve v kraju, občini in Posavju.

Kar je bilo pokazano, so bili izdelki njihovih rok in njihovih idej. V ustvarjanje jih je vodila toplina domačnosti, izvirnost, domiselnost, estetski čut, pri čemer so tradicijo dediščine spretno prepletale s sodobnostjo in ustvarile čudovita omizja z veliko željo – narediti izdelke, ki lahko polepšajo naše domove, jih narede prikupne, prijazne, vedre.

Razstava je bila odprta v petek, 12. aprila 2019, s kulturnim programom, v katerem so otroci Marija Rosa, Maša in Nejc hoteli opozoriti na primerno obnašanje pri mizi, babica Marinka nas je spomnila na stare čase, Zala je z recitacijo povzela pridnost ustvarjalk ročnih del, Marko Železnik in Roman Drstvenšek sta z dobro izbranimi pesmicami obogatila večer, dogodek pa so popestrili še posnetki, ki jih je pripravil Roman Pleterski.

Vse ročnodelke so bile vesele polne dvorane in obiskovalcev še v soboto in nedeljo, ko so bile tudi delavnice. Pozornost jim je v veliko spodbudo.

Margareta Marjetič

Foto: Drago Butkovič