TD Brestanica in občina Krško na veleposlaništvu v Pragi

Na povabilo slovenskega veleposlanika na Češkem Leona Marca je Občina Krško v sodelovanju s Turističnim društvom Brestanica pretekli petek sodelovala na slovesnosti slovenskega veleposlaništva v Pragi v počastitev dneva državnosti in 25-letnici samostojnosti Slovenije.

_DSC9548

Dan državnosti so obeležili s sprejemom za visoke predstavnike Češke, diplomatski zbor, tam živeče Slovence, gospodarstvenike, predstavnike ministrstev in druge predstavnike. Kot je poudaril veleposlanik, so si ob tem dogodku želeli predstaviti vso bogastvo Slovenije, njene turistične posebnosti in ljudi, zato so k sodelovanju povabili vse tiste slovenske občine, ki s Češko sodelujejo že več let.

Glasbena šola Krško že vrsto let sodeluje in prijateljuje s češko Glasbeno šolo Prestice. Krško pa je s Češko povezano tudi z dr. Mihajlom Rostoharjem, ki je leta 1912 na fiziološkem inštitutu praške Medicinske fakultete ustanovil prvi psihološki laboratorij na Češkem. Ko se je vrnil v Prago, je postal docent na Karlovi univerzi, od 1923 na novoustanovljeni Masarykovi univerzi v Brnu – od 1924 je bil izredni profesor, nato od 1931 do 1939 redni profesor za psihologijo. V študijskem letu 1934/35 je bil dekan filozofske fakultete. Leta 1925 je na univerzi ustanovil samostojni oddelek za študij psihologije s psihološkim inštitutom za eksperimentalno psihologijo (vodil ga je 22 let), 1926 je spodbudil ustanovitev pedagoškega muzeja v Brnu.

Poleg Krškega, ki se je predstavilo z vso turistično ponudbo s poudarkom na gradu Rajhenburg ter življenjem trapistov in posebnostjo čokoladnim vinom, so v počastitev dneva državnosti na slovenskem veleposlaništvu v Pragi sodelovale še občine Slovenj Gradec, Radovljica in Maribor.

Vir: Občina Krško