7. srednjeveški dan na gradu Rajhenburg

V soboto, 17. avgusta 2019, smo z organizacijo srednjeveškega dne na grad Rajhenburg zopet privabili množico obiskovalcev, ki smo se jim z raznovrstnimi delavnicami in prikazom drugih srednjeveških vsebin in dogodkov trudili pričarati nekdanje zanimive čase.

Popoldne je bilo namenjeno predvsem najmlajšim, saj so v atriju ob skrbnem vodenju na delavnicah lahko izdelovali meče, ščite, makete gradu, delali zapestnice, škatlice iz naravnega materiala, spoznavali kaligrafijo, se poizkušali v pisanju z gosjimi peresi. Pekli so zeliščni kruhek, izdelovali mazilo proti komarjem in klopom ter milo, se učili korakov v srednjeveškem plesu, se preizkušali v akrobacijah na svili ali s kano poslikali kožo.

Pred gradom so si ogledali srednjeveško orožje, v stari tiskarski stiskalnici odtisnili podobo gradu ali preverjali spretnost streljanja z lokom. Dogajanje so popestrile razne stojnice, iskanje grajskega zaklada.

Dan je zaključil zanimiv in atraktiven večerni program s prihodom grajske gospode in srednjeveškim plesom domače plesne skupine; plesom na svili skupine Trupa Aduta; igralska skupina Viteza Gašperja Lambergarja je z ognjem in mečevanjem prikazala srednjeveško verzijo zgodbe o Martinu Krpanu; žonglerska in ognjena skupina Čupakabra pa je z enkratnim ognjenim programom zaokrožila dan.

Organizatorji – Turistično društvo Brestanica in Kulturno društvo Svoboda Brestanica skupaj s KD Krško – enota Grad Rajhenburg zadovoljni ugotavljamo, da je bil 7. srednjeveški dan izredno uspešen in smo hvaležni vsem, ki so sodelovali v snovanju, pomagali v pripravah in izvedbi zanimivega, pestrega programa.

Margareta Marjetič

Foto: Matjaž Marjetič in Lidija  Colarič