V Brestanico se je vrnila pomlad

Pomladno pričakovanje je na zadnjo nedeljo v marcu ljubitelje vedrih, sončnih melodij in prijatelje nastopajočih privabilo na grad Rajhenburg na koncert Vrača se pomlad.

Stara ura vztrajno tik taka in nam meri čas in vanj je vtkan tudi ritem narave, v katerem svetloba prižiga pričakovanja in upanje tudi v naših srcih. Zato naj nas sonce le greje in nas odene v poljub pomladi.

Tradicionalni pozdrav pomladi je organiziralo Kulturno društvo Svoboda Brestanica. Izvedli so ga že dobro znani člani Vokalne skupine Svobode – Marko Železnik, ki je bil tudi glavni organizator koncerta, Jernej Železnik, Jure Klenovšek, glasbeniki, ki jih povezuje družina Drstvenšek, na klavirju pa jih je spremljal pianist Jernej Fabijan.IMG_8712Koncert je privabil lepo število ljudi.

Letošnji pozdrav pa je bil res posebno prisrčen, saj so se prvikrat predstavili rosno mladi glasbeni umetniki.

Iz družine Klenovšek z Mrzle planine, kjer pesem in harmonika na kmetiji pri babici in dedku zapolnjujeta prav vsak prosti čas, so prišli nadarjeni trije otroci: Zala, Žiga in Luka. Zala je z lepo besedo, suvereno povezovala in vodila koncert. Pri svojih še ne 13-ih letih je že povezovala kakšne šolske prireditve, lani pa celo krajevni praznik na Blanci. Žiga je spretno igral na harmoniko, Luka pa je z močnim in sigurnim glasom ob njem pel. Žiga, ki bo letos star 10 let, igra harmoniko že 4 leta. Najprej se je učil pri Boštjanu Povšetu, zdaj pa nadaljuje učenje pri Robiju Novaku v zasebni glasbeni šoli. Za Luka, ki bo kmalu dopolnil 8 let, pa pravijo, da prepeva, odkar zna govoriti.

Nastopila je tudi Eva Jug, ki razkriva svoj umetniški talent tako z nadarjenostjo za petje, kot s svojimi spretnimi prsti pri igranju klavirja. S sedmimi leti je začela obiskovati Glasbeno šolo v Krškem. Klavir igra tretje leto. To je bil njen prvi nastop na takem resnem koncertu. Vsem mladim upom smo zaželeli prijazno in uspešno pot v ustvarjanju.

»Nič ne diši lepše kot šopek svežega cvetja in nič ne zveni lepše, kot srčno zapete pesmi. Zato vam danes iz srca podarjamo šopek najlepših melodij«, je v uvodu povedala napovedovalka Zala. In glasbeni šopek je bil res bogat in raznolik, pesmi o ljubezni, lepotah narave in dežele so se bratile s pestrostjo instrumentalne spremljave. Izvajalci so se trudili izbrati nove melodije, prisluhnili pa smo tudi krstni izvedbi Pavčkove pesmi Majska zgodba, ki sta jo uglasbila Janko in Špela Avsenak, zapel pa jo je Marko Železnik.

V glasbeno vedrem večeru so za smeh poskrbeli gostje koncerta, člani Kulturno umetniškega društva Poklek, ki so na šaljiv način predstavili pesem Kako sva si različna. Vsi smo uživali v pomladno pisanem večeru, ki ga je podprla tudi MO Krško.

V brestaniški Svobodi smo bili hvaležni poslušalcem, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, še posebej pa mladim in tistim manj mladim glasbenikom za čudovite pesmi in mladosten pozdrav pomladi. Hvaležni smo osebju gradu Rajhenburg za pomoč in gostincu, gospodu Damjanu Walnerju, za prijazno gostoljubje.

Margareta Marjetič
foto: Vinko Avsenak