Trapisti v Rajhenburgu

Red je bil ustanovljen v Franciji 1664. To je red reformiranih cistercijanov. 1881 je francoska oblast razpustila samostan Dumb v bližini Lyona in menihi tega samostana so iskali nov dom. Prišli so v Rajhenburg, kjer je baron Esebeck prodajal grad. Z denarjem brata Gabriela Girauda so grad kupili in ga preuredili v samostan Marije Rešiteljice.Trapisti so znani kot zelo strog red. Težili so k krščanski popolnosti. Molitev, delo, pokora, premišljevanje in učenje so sestavljali njihov 16-urni delovni dan. Poleti in ob praznikih so vstajali ob enih zjutraj, pozimi pa ob dveh. Cel dan so bili skupaj kot družina, a se med seboj niso smeli pogovarjati. To je bila ena najhujših prepovedi. Naučili so se pogovarjati z rokami. Bili so strogi vegetarijanci. Tudi jajc in rib niso jedli.

V začetku so bili v samostanu le francoski menihi. Kmalu so začeli v njihove vrste vstopat mladi slovenski fantje. V samostanu so se šolali, učili so menihi sami. Po končani šoli so morali delati še dvoletni noviciat, ki je bil čas posebnih preizkušenj in dokazovanja, da so sposobni živeti v samostanu. Če so ga uspešno opravili, so naredili male zaobljube in postali pravi člani meniške skupnosti. Nato so morali k vojakom. Po vrnitvi iz vojske so se začeli pripravljati na sprejem večnih zaobljub, patri pa so se šolali za duhovnike.

Držali so se načela, naredi sam, kar potrebuješ za svoje življenje. Ukvarjali so se z različnimi vejami gospodarstva: s poljedelstvom, živinorejo, sirarstvom, vinogradništvom, sadjarstvom, čebelarstvom, imeli so nasade zdravilnih rastlin in vse vrste obrtnih delavnic. Naredili so vse, kar se je dalo narediti z rokami. 1896 so začeli s pravo industrijsko proizvodnjo čokolade in likerjev. Izdelki so bili zelo kvalitetni. Te izdelke je pri njih kupoval sam cesar Franc Jožef, ki jim je 1912 podelil priznanje za kvaliteto, dal naziv Imperial in leva kot zaščitni znak proizvodov. Imeli so svojo elektrarno in že 1896 telefon ter tiskarno. Tiskali so knjige, brošure, razglednice, ovitke za čokolade in nalepke za likerje.

Red trapistov je bil 1947 razformiran, grad pa nacionaliziran. Nekateri menihi so odšli delat kot duhovniki po raznih farah, v razne samostane, nekateri pa tudi v posvetno življenje.

Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vodja Enote Brestanica: Irena Fürst

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja