Nekoč so jih peli …

Naša ljudska pesem je odsev duše slovenskega človeka, njegovega mišljenja, čustvovanja, odsev dogajanj v preteklosti in dokaz izredne povezanosti našega človeka z naravo. Zato je v pesmih zakladnica preteklosti, ki jo vedno znova radi podoživljamo.

Tako je bilo tudi v nedeljo, 27. maja, v atriju gradu Rajhenburg, kamor so nas povabili pevci Moškega zbora KD Svoboda Brestanica na letni koncert z naslovom “Nekoč so jih peli…”

V ubranem prelivanju moških glasov so oživele naše domače pesmi. Pele so o soldaškem stanu, o globoki vernosti in upanju preprostega človeka, predvsem pa o ljubezni. Bile so resne, življenjske, pa tudi hudomušno pestre.

Zbor prepeva že 73 let, od tega kar 42 let pod umetniškim vodstvom gospoda Janka Avsenaka. Srčno si želijo novih, mladih pevcev, ki bodo okrepili pevsko moč zbora in pomagali pevsko poslanstvo nadaljevati v prihodnost.

Gostje koncerta so bili člani Etno skupine Nojek iz Bistrice ob Sotli. S svojim nastopom so prispevali k pestrosti lepega pevskega doživetja.

Čeprav znane ljudske napeve je treba prilagoditi glasovom skupine, ki jih poje. Priredbe so bile v veliki večini delo gospoda Janka Avsenaka za moški zbor in gospoda Francija Črnelča za etno skupino.

Z vedro in prikupno besedo je koncert povezovala gospa Klavdija Mirt.

Koncert moškega zbora je bil lep uvod v čas krajevnega in občinskega praznika.

Margareta Marjetič

Foto: Adi Moškon